Elektromos autó töltés csatlakozók

Az elektromos autók töltésére szolgáló csatlakozók mindegyik töltőkábelen találhatók. Számos típus létezik, amelyek régiónként és töltőáram típusa szerint különböznek egymástól. Tisztázzuk az elnevezéseket.

A Mennekes szabványos

Először álljunk meg az EU-ban legelterjedtebb és 2014 óta szabványként elfogadott csatlakozónál, ez a 2-es típusú Mennekes. A 2-es típusú Mennekes csatlakozó váltóáramú töltéshez használható maximum 22 kW teljesítményig. Leggyakrabban a wallboxokon vagy otthoni hordozható töltőkön található.

Type2 Mennekes töltőcsatlakozó a BMW I8 RoadsterbenType2 Mennekes töltőcsatlakozó a BMW I8 Roadsterben

Egyenáramú töltéshez való csatlakozóval való kombinálásával létrejött a CCS Type 2 (Combined AC/DC Charging System) csatlakozó. Ezzel a töltőcsatlakozóval akár 350 kW-ig is tölthet.

Mennekes és CCS Type2 töltő csatlakozókMennekes és CCS Type2 töltő csatlakozók

Más típusú csatlakozók is léteznek

Egy másik töltőcsatlakozó, amellyel az elektromobilitásban találkozhat, a CHAdeMO típusú egyenárammal (DC) való töltéshez 62,5 kW töltési teljesítményig. Ezeket a csatlakozókat főleg az ázsiai autógyártók, például a Mitsubishi vagy a Nissan használják. De ez nem vonatkozik minden ázsiai gyártóra.

CHAdeMO töltőportTöltő csatlakozók CHAdeMO

Az 1-es típusú csatlakozókat leggyakrabban az USA-ban találják meg, de a friss hírek szerint lassan kivonják őket. Kialakításuk hasonló a Type2-hez, vagyis külön Type1 csatlakozó a váltakozó áram és az AC/DC kombinációkhoz CCS Type1 jelzéssel.

Type1 és CCS Type1 töltőcsatlakozók

Type1 és CCS Type1 töltőcsatlakozók

A Tesla autógyártó cég külön utat járt be, annak csatlakozóját használta autóiban, amelyet a Tesla Supercharger töltőállomásaiban is használnak. A jövőben a Tesla autókon a saját Tesla porton kívül egy szabványos Mennekes CCS Type 2 portot is talál majd.

Tesla töltő csatlakozó

Tesla töltő csatlakozó

Tesla Supercharger

Tesla Supercharger