Wallbox beszerelése

Az elektromos autó egyik előnye, hogy nem csak a benzinkútnál lehet tankolni az autót, hanem otthon is, ahol nap mint nap parkol az autó. Ehez elég otthoni töltőt vennie, az úgynevezett wallboxot, ami a legtöbbször a garázsban a falra kerül felszerelésre. Az IP54-es védettségnek köszönhetően a töltőállomást a szabadban is felszerelheti, például oszlopra. Alább olvashassa, hogy mi is az a wallbox.

Igaz, a városi panelházakban élő villanymotorosoknak még egy ideig nehéz lesz, mert sokszor nem könnyű közvetlenül a ház mellett parkolni, amit sokszor egy fűcsík és egy járda választ el az úttól, de az új lakóépületeknél mélygarázsban már lehetőség van a wallbox  beépítésére.

Mi az a wallbox?

A wallbox egy elektromos autó töltőpont, amely akár 22 kW teljesítménnyel elektromos autót tölt (a járműben lévő fedélzeti töltőtől függően). Leggyakrabban 11 kW lesz,  amihez csak a lefoglalt 16 A kell a kapcsolószekrényben.A házban az elosztó oldalon a legáltalánosabb lekötött kapacitás 25 A. Összehasonlításképpen: a normál háztartási konnektorból történő töltés 1,8 kW (8 A) vagy 3,6 kW (16 A) teljesítménnyel rendelkezik. Könnyen kiszámolhatja, hogy hány órát kell töltenie, például 36 kWh-t, ha 60 kWh akkumulátorkapacitású járművet tölt 20%-ról 80%-ra. 230 V-os háztartási aljzattal 10 óra alatt töltheti fel ezt az energiát. A Wallbox gyorsabb megoldásnak tűnik, ahol kevesebb, mint 4 órányi töltési időre lesz szüksége. A Wallbox képes kezelni a töltési teljesítményt a házban lévő többi készülékhez képest.

Otthoni használatra alkalmas egy beépített kábellel ellátott wallbox. Este csatlakoztathassa  az autót a töltéshez, reggel pedig egy teljesen feltöltött elektromos autóval mehet  dolgozni. A wallbox kíméletesen és biztonságosan tölti fel az elektromos autóját. A wallboxból történő töltés kényelmes, és nem kell kihúznia és csatlakoztatnia a töltőkábeleket. Letekerheti az integrált kábelt, majd a töltés után újra feltekerheti, például közvetlenül a wallboxra.

A wallbox fedett parkolóban vagy garázsban való elhelyezésre alkalmas. Az IP54-es védelemnek köszönhetően azonban a wallbox az óvóhelyen kívül is elhelyezhető. Az eső nem zavarja a wallboxot. És milyen magasra kell elhelyezni a wallboxot? Ez csak magán múlik. A wallbox legjobb elhelyezése az, hogy könnyen kezelhető legyen. Ne kellessen lehajolni, nyújtózkodni, hogy ne kötődjön be a körbejáráskor. A wallbox elhelyezésének az ajánlott magassága 120 cm az alsó szélétől a padlóig.

OlifeEnergy Wallbox

Hogyan kell felszerelni a wallboxot

Bár úgy tűnhet, hogy csak tiplik a falba fúrásról és a wallbox felakasztásáról van szó, ez mégsem olyan egyszerű. A wallbox egy elektromos készülék, háromfázisú 400 V-os csatlakozást igényel. A főkapcsolótáblában elegendő megszakítóval (40 A-es megszakító megfelelő) és fenntartott teljesítménnyel kell számolni. Ezt növelheti az épület áramszolgáltatójánál. Továbbá megfelelő keresztmetszetű kábelt (5×4 mm2, hosszabb kábel esetén lehetőleg 5×6 mm2) kell vezetni a wallbox beépítési helyére.

Ha meg akarja mérni, hogy mennyi energiát vesz fel az autó a statisztikáiért vagy számláiért a munkáltatója felé, akkor ezt elég úgy megoldania, hogy közvetlenül a wallbox elé szerel egy másodlagos villanyórát. Szüksége lesz egy Ethernet adatkábelre arra az esetre, ha a töltési teljesítményt a háztartáson belül kell szabályoznia. A wallbox ekkor csak a rendelkezésre álló teljesítményt használja fel, ami nem korlátozza a többi jelenleg használt készülékeket. Ebben az esetben egy SmartMeter energiagazdálkodási berendezést  kell telepíteni a fő kapcsolószekrénybe.

Wallbox bekötési rajz

Wallbox bekötési rajz

A wallbox csatlakoztatását bízza a szakértőkre

Mivel a wallbox  egy olyan nagy elektromos készülék, amely megszakítóval külön áramkörbe csatlakozik, szakembernek kell bekötnie. Telepítés és csatlakoztatás után ellenőrzési  jelentés szükséges.