Biztonságosak a wallboxok?

Első a biztonság

Amikor a wallboxokról, azaz elektromos járművek töltésére használt eszközökről beszélünk, a biztonság természetesen kulcsfontosságú tényező. Fontos megjegyezni, hogy a wallbox gyártóinak szigorú biztonsági előírásokat és szabványokat kell betartani. A wallbox kiválasztásakor ezért célszerű alaposan ellenőrizni az adott gyártó tanúsítványait és a biztonsági előírások betartását.

Wallboxy Olife Energy

Canúsítványok és szabványok

A wallboxok  gyártása során a legmodernebb technológiákat és anyagokat alkalmazzák, amelyek megfelelnek a szigorú szabványoknak és tanúsítványoknak az elektromos berendezések biztonsága terén. A Wallboxokat független intézmények tesztelik és tanúsítják, amelyek ellenőrzik, hogy megfelelnek a biztonsági előírásoknak. A wallboxok biztonságával kapcsolatos főbb tanúsítványok közé tartozik például a CE, TÜV vagy IEC minősítés

Műszaki biztonság

A wallbox  tervezése és műszaki kivitelezése a veszély kockázatának minimalizálására szolgál. A wallboxok különféle védőelemekkel vannak felszerelve, mint például biztosítékok, biztonsági relék, vezetékszigetelés vagy védőburkolatok. Továbbá mindig megelőzi őket egy áramvédő és egy megszakító. Ezek az elemek védelmet nyújtanak mind az elektromos rövidzárlat, túlterhelés, mind a felhasználó veszélyes érintése, illetve veszélyes földzárlati áram ellen. 

Tűzbiztonság

Tekintettel arra, hogy a wallboxok elektromos árammal működnek, a tűzbiztonságot is fontos figyelembe venni. A wallbox gyártóinak szigorú tűzvédelmi szabványokat és előírásokat kell betartaniuk a tűzveszély minimalizálása érdekében. Ehhez különféle elemeket használnak, például védőburkolatokat, hőszabályozást vagy tűzérzékelést.

Biztonsági tartozékok

A wallboxon kívül fontos odafigyelni a hozzá kapcsolódó biztonsági tartozékokra is. Ide tartoznak például a megfelelően felszerelt és földelt tápkábelek, a helyesen elhelyezett és rögzített aljzatok, valamint a megfelelő vezeték-keresztmetszetű, minőségi töltőkábelek használata. A wallbox használatának biztonsága érdekében elengedhetetlen a helyes telepítés és a tartozékok helyes használata. 

Befejezésül

Ha azt kérdezi, hogy a wallbox-ok biztonságosak-e, a válasz igen. Ha szigorú biztonsági normák és szabványok szerint gyártják és tanúsítják őket, akkor biztonságosan használhatók elektromos járművek mindennapos töltésére. Fontos azonban, hogy minőségi gyártót válasszunk, a megfelelő szerelést végezzük el, és tartsuk be a vonatkozó biztonsági előírásokat és ajánlásokat. A falidoboz szerelés része egy kötelező vizsgálati jegyzőkönyv, ahol az adott villanyszerelés biztonságát felhatalmazott ellenőrző technikus értékeli.
 
A SECTRON-nál csak olyan készülékeket forgalmazunk, amelyek minden kötelező paraméternek megfelelnek. A cseh OlifeEnergy és MyBox gyártók termékeivel, valamint a professzionális telepítéssel és felülvizsgálattal nem kell aggódnia a wallboxok használatakor.